e-TourEurope 2016
A villanyhajtású járművek Európai versenye Magyarországot is elérte

2016. április 29. és május 8. között került megrendezésre eTourEurope 2016, az a 16 várost érintő, egész Európát átszelő elektromos autós túra és verseny, melynek célja, hogy bemutassa, hogy az elektromos járművek ma már hosszú út megtételére is képesek, valamint azt, hogy Európa-szerte már rendelkezésre áll a főutak mentén az a töltő infrastruktúra, melynek segítségével az autók útközben gyorsan feltölthetők. Az eTourEurope Európa legnagyobb elektromos jármű versenye, ahol átlagosan napi 430 km-t, összesen pedig 3900 km-t tesznek meg a versenyzők.

Az elmúlt évben számos európai ország, köztük Németország, Franciaország, Belgium, Csehország, Szlovákia és Ausztria is bővítette gyorstöltő hálózatát a főutak mentén. Az ország elektromos autókkal való átjárhatóságának elősegítésére hazánk a közeljövőben tervezi az autópályák mellett nagyteljesítményű töltőállomások kiépítését.

A 15 résztvevő jármű széles gyártói palettán mozog a Renault ZOE-tól a Nissan Leaf-en keresztül a Tesla elektromos luxuslimuzinjáig, a Tesla Model S-ig. A verseny pontozása az egyes kategóriákban eltérő. A 300 km alatti, illetve feletti hatótávolsággal rendelkező járművek természetszerűleg külön csoportban versenyeznek.

A résztvevő csapatok 9 európai országból jönnek, köztük az idei versenyben indult először két magyar csapat is, egy-egy Tesla S modellel. A nyertes csapat az lesz, amely a legrövidebb idő alatt teljesíti a távot. A csapatoknak stratégiát kell kidolgozniuk, hogy optimalizálni tudják a megválasztott sebességet, a töltési időket és mennyiségeket, aminek során természetesen egyaránt figyelemmel kell legyenek az autó hatótávolságára, a töltőberendezések elhelyezkedésére és azok teljesítményére.