Emobility Forum 2017
Régiós konferencia és kiállítása az elektromobilitás jövőjéről

Az elektormobilitási piac beindításához szükséges állami szerepvállalást, centralizált szabályozást csak addig érdemes érvényben tartani, amíg ez a fenntartható piaci fejlődés beindítását szolgálja. Ezt követően három fontos motorja van a piac fejlődésének: a kiszámítható jogi szabályozás, a felesleges adminisztrációs terhek megszüntetése, valamint a hálózati csatlakozások gyorsítása. „Az Emobility Forum 2017 konferencia résztvevői között egyetértés alakult ki abban, hogy a jelenlegei magyar jogi környezet továbbfejlesztésre szorul annak érdekében, hogy képes legyen támogatni az emobilitási piac hatékony működését.” – hangsúlyozta Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke.

A 2017. évi Európai Emobilitási Hét keretében immár harmadszor került megrendezésre a hazai elektromobilitási piac meghatározó szereplőinek részvételével az Emobility Forum 2017 szakmai konferencia és kiállítás. A 310 regisztrált résztvevő több, mint másfél napon át hallgathatta a szakma magyarországi és európai szakértőinek prezentációit, illetve vehetett részt az interaktív kerekasztal beszélgetéseken, workshopokon.

A konferencia résztvevői megállapították, hogy a hazai elektromobilitási piac látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt évben. A korábban meghozott kormányzati intézkedések kezdenek beérni, a felhasználók és a piaci szereplők is kezdik látni helyüket a hazai elektromobilitásban. Ugyanakkor az is tény, hogy a direkt támogatási rendszer bevezetése óta eltelt 1 évben mintegy 500 autó megvásárlásához adtak ki támogatási pályázatot, miközben a kormányzati keret 3000 autóval számolt. Ebből az látszik, hogy a direkt támogatási rendszer önmagában még kevés, hiszen ahhoz, hogy a kormányzati célok a járművek számának növekedésében teljesüljenek, nagyobb volumenekre van szükség. Éppen ezért a következő lépésnek az elektromos járműveket használó vállalatok igényeire adott komplex megoldás kidolgozásának kell lennie.

„Az Emobility Forum 2017 konferencia piacvezető vállalatai egyetértettek abban, hogy további erőfeszítéseket kell tenni egy hazai önálló törvény mihamarabbi megalkotása érdekében, amely többek között szabályozza, hogy a piacon az egyes funkciókat betölteni szándékozó szereplők tevékenységtípusú engedélyeket válthassanak ki, és aszerint működhessenek, ellentétben a mostani integrált felfogással.” – hangsúlyozta Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke. Hozzátette: Ugyanakkor törekedni kell arra, hogy az engedélyeztetési eljárások jelenleg rendkívül magas időtartama érezhetően csökkenthető legyen. Szintén lényeges annak lehetővé tétele, hogy az elektromobilitási szolgáltatók szabadon szerezhessék be a szolgáltatásukhoz szükséges villamos energiát, és szabadon alakíthassák áraikat és számlázási módjaikat a szolgáltatásaikat igénybe venni szándékozó autósok felé.

Az Emobility Forum 2017 áttörést hozott az üzleti modellek vonatkozásában is, ugyanis a felhasználói oldal nyomatékot adott annak, hogy már nem szükséges az ingyenes töltés ígéretével építeni az elektromobilitási keresletet. Mostanra kialakult egy olyan elektromos autós tömeg Magyarországon, amely igényli az országos átjárhatóságot biztosító, kiszámítható, gyors, magas színvonalú töltési infrastruktúrát, és ennek használatáért hajlandó anyagi áldozatokat vállalni. A töltés ingyenessége jelenleg sem kényszer, hanem az egyes piaci szereplők döntésének az eredménye. A jövőben is a szolgáltatók (töltőtulajdonos, üzemeletető, elektromobilitási szolgáltató) árképzési politikájától fog függeni az ár. Amennyiben valaki azt látja jónak a saját üzleti modellje szerint, nyugodtan hosszútávon is ingyenesen szolgáltathat, mások más üzleti modell szerint árazzák be a szolgáltatásukat, a felhasználók pedig eldöntik, hogy nekik összességében melyik szolgáltatásra van igényük. Az ingyenesség a megfelelő infrastruktúra és átjárhatóság hiányában nagymértékben támogatja a piac fejlődését, de egy fenntartható és kiszámítható szabályozás és működés esetén a hosszú távú feltételek ismeretében meghozott tudatos döntés sokkal jobb támogatója a fejlődésnek.